Sunday, September 22, 2013

ΘΕΡΜΙΔΙΚΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΕΤΕ
ΤΙΣ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΘΕΡΜΙΔΙΚΕΣ  ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ
    ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ
ΤΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ

Η μητέρα που θηλάζει έχει ανάγκη από μια καλή δίαιτα που χαρακτηρίζεται για την ποικιλία στη σύνθεση της, ιδιαίτερα όταν εργάζεται. Διάφορες έρευνες αποδεικνύουν ότι η θηλάζουσα μητέρα αυξάνει τη θερμιδική της πρόσληψη κατά 500 θερμίδες ή περισσότερο την ημέρα.
Θεωρητικά ο υπολογισμός των αναγκών για το θηλασμό γίνεται ως εξής: αν η ημερήσια παραγωγή γάλατος είναι 850 ml, αν το μητρικό γάλα αποδίδει 0,72 Kcal /ml  και αν η αποδοτικότητα παραγωγής γάλακτος ανέρχεται στα 80% τότε οι θερμίδικές απαιτήσεις για μια ημέρα είναι: 850 x 0,72 = 600 kcal και  600 x 100/ 80 = 750 kcal / ημέρα. Για διάστημα 6 μηνών θηλασμού χρειάζονται 750 x 180 = 135000 kcal περίπου.
Αν κατά την διάρκεια της κυήσεως η γυναίκα έχει εναποθέσει 4 kg λίπους (36000 kcal), τα οποία και πρέπει να χάσει στο διάστημα των έξι μηνών του θηλασμού, τότε η ημερήσια πρόσληψή της θα είναι     135000- 36000= 99000, δηλ. 99000/ 180= 550 θερμίδες την ημέρα. Αν όμως δεν πήρε περισσότερο από 9 kg κατά την διάρκεια της κυήσεως τότε θεωρητικά οι απαιτήσεις ανέρχονται σε 750 θερμίδες /ημέρα. Βέβαια, οι απαιτήσεις αυτές εξαρτώνται και από άλλους παράγοντες, όπως την φυσική δραστηριότητα της μητέρας, τη σωματική της διάπλαση, κλπ.
Η παρακολούθηση του σωματικού βάρους αποτελεί καλό οδηγό για την αξιολόγηση της διατροφικής επάρκειας της δίαιτας, τόσο για την μητέρα όσο και για το παιδί της. Η επιπλέον ποσότητα ασβεστίου και πρωτεϊνών που απαιτούνται είναι δυνατό να χορηγούνται με το γάλα.
Η κατανάλωση μιας φιάλης (650 ml) γάλατος την ημέρα και ενός μεγάλου φρούτου
(650 x 0,70 + 90 = 550 θερμίδες ) ή 100 g τυρί + 2 μεγάλα φρούτα
( 370 + 180 = θερμίδες ) είναι αρκετά εφόσον το φρούτο ζυγίζει πάνω από 200 g το καθένα.
Τη στιγμή όμως που η θηλάζουσα πρέπει να παράγει 850 ml γάλατος κάθε ημέρα, αυτό προϋποθέτει αντίστοιχη πρόσληψη ποσότητας υγρών. Το τσάι, ο καφές, η μπύρα και το κρασί είναι δυνατό να καταναλώνονται σε μέτριες ποσότητες χωρίς να επηρεάζεται η ποιότητα του γάλατος. Πολλά από τα κοινά φάρμακα που χρησιμοποιούνται απεκκρίνονται στο γάλα, αλλά συχνά σε τέτοιες ποσότητες ώστε να μην προκαλούν παρενέργειες. Παρ’ όλα αυτά όλα τα φάρμακα και πολλές χημικές ενώσεις είναι δυνητικά επικίνδυνα όταν δίνονται σε μεγάλες ποσότητες. Ο Arena συμβουλεύει να αποφεύγονται τα παρακάτω φάρμακα κατά το θηλασμό: διουρητικά, αντισυλληπτικά, ατρόπινη, ρεζερπίνη, στεροειδή, ραδιενεργά σκευάσματα, μορφίνη και τα παράγωγά της, αντιπηκτικά και αντιθυρεοειδικά φάρμακα. Ο θηλασμός πρέπει να διακόπτεται όταν η μητέρα πρέπει να πάρει μεγάλες δόσεις φαρμάκων για επιληψία.
Είναι γνωστό εξάλλου ότι η παραγωγή του γάλατος συνεχίζεται έστω και αν η δίαιτα της μητέρας είναι ανεπαρκής. Τα αποθηκευμένα θρεπτικά στοιχεία χρησιμοποιούνται και οι εκδηλώσεις του υποσιτισμού εμφανίζονται πρώτα στη μητέρα και μετά στο παιδί. Σε μια σπάνια μελέτη αποδεικνύεται με πόση αξιοθαύμαστη ικανότητα γυναίκες φτωχές και υποσιτισμένες θηλάζουν τα μωρά τους για μεγάλες χρονικές περιόδους.
Η δίαιτα της μητέρας καθορίζει τον τύπο τω λιπαρών οξέων και την πυκνότητα των υδατοδιαλυτών βιταμινών στο γάλα της, ενώ οι λιποδιαλυτές βιταμίνες, επηρεάζονται λιγότερο. Αντίθετα, η περιεκτικότητα του γάλακτος σε πρωτεΐνες διατηρείται σε καλά επίπεδα ακόμα και σε φτωχά διατρεφόμενες μητέρες, παρ’ όλο που η περιεκτικότητά τους σε λίπος μερικές φορές είναι κάτω από την ιδανική.
Η επάρκεια του γάλακτος της μητέρας δεν εξαρτάται μόνο από τη δίαιτά της αλλά και από την διατροφική κατάσταση της μητέρας πρίν από την κύηση, τη διατροφή της κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και από παράγοντες που επηρεάζουν το βαθμό της εναποθήκευσης σιδήρου, βιταμίνης Α, λίπους και άλλων θρεπτικών στοιχείων.


No comments:

Post a Comment