Thursday, August 22, 2013

Oι μαμάδες ρωτήσανε και εμείς απαντήσαμε

Καλημέρα σας!

Σήμερα θα απαντήσω σε μερικές ερωτήσεις που μου στείλατε πρόσφατα και που πιστεύω αφορούν πολλούς από εμάς. 

Η ΜΑΡΙΑ ΡΩΤΗΣΕ:

Αγοράζω συνέχεια γρανίτες στην κόρη μου γιατί τις λατρεύει! Τι προσφέρουν στον παιδικό οργανισμό οι γρανίτες και πώς μπορούμε να τις φτιάξουμε εύκολα με φρέσκα φρούτα στο σπίτι;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
 
Οι γρανίτες του εμπορίου συνήθως έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και χρώμα, καθόλου ευεργετικό για τον παιδικό οργανισμό! Παρ όλα αυτά υπάρχει η δυνατότητα παρασκευής γρανιτών από φρέσκα φρούτα. Αυτού του είδους οι γρανίτες προσφέρουν όλα τα θρεπτικά συστατικά του φρούτου από το οποίο έχουν παρασκευαστεί. Κύριο συστατικό των φρούτων είναι η Vit C, βιταμίνη η οποία:
  1. Είναι ουσιώδους σημασίας για την παραγωγή κολλαγόνου από τον οργανισμό
  2. Συμβάλλει στη συντήρηση και την επανόρθωση του συνδετικού ιστού, των οστών, των μυών και των φλεβών.
  3. Προάγει την επούλωση τραυμάτων και εγκαυμάτων.
  4. Προστατεύει τον οργανισμό από λοιμώξεις, ιούς και βακτηριακές τοξίνες
  5. Διατηρεί στερεά τα οστά και τα δόντια
  6. Συμβάλει στην ελάττωση της χοληστερόλης στο αίμα
  7. Χρησιμοποιείται για τον σχηματισμό κυττάρων του αίματος
  8. Βοηθά τον οργανισμό σε καταστάσεις στρες
Ο καλύτερος τρόπος για να παρασκευάσουμε γρανίτα από φρέσκα φρούτα είναι να τοποθετήσουμε τα φρέσκα φρούτα σε έναν αποχυμωτή, στη συνέχεια τοποθετούμε τον χυμό των φρούτων σε χάρτινα μακρόστενα ποτηράκια και δημιουργούμε υγιεινές και νοστιμότατες γρανίτες για τα παιδιά.


Η ΧΑΡΑ ΡΩΤΗΣΕ:

Τώρα στις διακοπές η ισορροπία της διατροφής μας διαταράσσεται! Τι πρέπει να τρώει και να πίνει καθημερινά ο τετράχρονος γιος μου; Ποια φαγητά είναι καλύτερα να του παραγγέλνω όταν τρώμε στην ταβέρνα;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ 

Το καλοκαίρι λόγω  των υψηλών θερμοκρασιών δημιουργείται συχνά αφυδάτωση του οργανισμού και ανισορροπία των ηλεκτρολυτών. Για την καλύτερη πρόληψη συνίσταται άφθονη κατανάλωση νερού, αραιωμένων χυμών φρούτων και ημιαποβουτυρωμένου γάλακτος.

Επειδή η τροφή έχει θερμογενετική δράση δεν συνιστώνται το καλοκαίρι, τροφές πλούσιες σε λιπαρά και θερμίδες. Τέτοιου είδους τροφές αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματος και δημιουργούν στο παιδί καταστάσεις όπως, ατονία, υπνηλία και κατάπτωση.

Άφθονα λαχανικά σε συνδυασμό με ψητό κρέας ή κοτόπουλο ή ψάρι και συνοδευτικά ψητές πατάτες ή ρύζι είναι μια από τις καλύτερες επιλογές σε ταβέρνα.
Η ΕΛΕΝΗ ΡΩΤΗΣΕ:

Πειράζει πολύ που η μικρή μου, 5 ετών, τσιμπολογάει όλη μέρα και τρώει πολύ λίγο μεσημεριανό ή βραδινό; Αν ναι, πώς μπορώ να αλλάξω αυτή τη συνήθεια;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αυτό που συνιστούμε οι περισσότεροι διαιτολόγοι είναι πολλά και μικρά γεύματα στη διάρκεια της ημέρας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να κρατάμε σταθερά τα επίπεδα ζαχάρου στο αίμα μας, και με αυτόν τον τρόπο κινητοποιείται ο μεταβολισμός μας. Επομένως επειδή τα παιδιά λειτουργούν ενστικτωδώς, στο θέμα της πείνας και του κορεσμού, δεν θα με απασχολούσε ιδιαίτερα το ότι η 5χρονη κόρη σας τσιμπολογάει όλη μέρα, αυτό που θα με απασχολούσε θα ήταν το είδος της τροφής που τσιμπολογάει. Αν για παράδειγμα τσιμπολογάει μπισκοτάκια, σοκολατίτσες και αυτό της περιορίζει την όρεξη για υγιεινή τροφή, τότε τα πράγματα μπορεί να είναι σοβαρά, γιατί το παιδί σας δεν μπορεί να καλυφθεί πλήρως από τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και αυτό σίγουρα θα έχει επίπτωση στην ανάπτυξη της. Αυτό που θα μπορούσατε να κάνετε αν ισχύει κάτι τέτοιο είναι απλά να περιορίσετε την πρόσβαση σε τέτοιου είδους τροφές και να παροτρύνετε την κόρη σας στην κατανάλωση υγιεινών τροφών με χαμηλές θερμίδες στα ενδιάμεσα γεύματα, όπως φρούτα και λαχανικά.

Αυτές οι επιλογές σίγουρα δεν θα περιορίσουν την όρεξη της κόρης σας για τα κύρια γεύματα, εφόσον το θερμιδικό τους φορτίο είναι πολύ χαμηλό και σίγουρα θα της προσφέρουν πλούσια θρεπτικά συστατικά (βιταμίνες, ιχνοστοιχεία).

Στείλτε μας τις ερωτήσεις σας και θα σας  απαντήσουμε!!!

No comments:

Post a Comment